Lichaamstaal en zelfvertrouwen
Volgens Duitse onderzoekers is er een aantal lichaamshoudingen waarvan de betekenis niet wordt betwijfeld. Als iemand achterover geleund zit, met zijn armen gekruist in zijn nek en met de voeten op tafel is de kans groot dat hij geen gebrek aan zelfvertrouwen heeft. Een voorovergebogen zithouding met de handen dicht tegen het lichaam gevouwen is typerend voor iemand die onzeker is. Op basis daarvan zijn therapeutische methoden ontwikkeld voor onzekere mensen: leer hen om te beginnen een andere houding aan te nemen. De resultaten daarvan staan nog ter discussie.
Psychologen van de universiteiten van Wittenberg en Bamberg wilden onderzoeken in hoeverre de eigen lichaamshouding van invloed is op kinderen. Een groep van 108 Duitse kinderen van tien jaar werd willekeurig in twee groepen gedeeld. Een kind uit de ene groep moest een minuut lang rechtop zitten met een open blik, vrij om zich heen kijkend. Een kind uit de andere groep zat een minuut met gebogen hoofd met de armen over elkaar. Daarna werd hen een test afgenomen over zelfvertrouwen en eigenwaarde.
Heel curieus: hoewel niets bekend was over de persoonlijkheid van de kinderen (er was geen voormeting gedaan) scoorden kinderen uit de ‘open’ houding als groep hoger dan die uit de ‘gebogen’ groep. Alsof alleen al de houding iets had bijgedragen aan hun gevoel van zelf vertrouwen.
De onderzoekers vragen zich voorzichtig af of je ook kinderen niet kunt stimuleren een lichaamshouding aan te nemen die past bij zelfvertrouwen in de hoop dat dan dat vertrouwen gaandeweg mee omhoog komt. Zij zien hier een taak weggelegd voor leraren.
(Bron: Robert Körner & Astrid Schütz. powerful and continent children through expansive body postures? A preregistered study of fourth graders. School Psychology international online, 18 mei 2020)
(Deel II Hoofdstuk Zelfstandig worden Zelfwaardering en zelfvertrouwen)
Laatste reacties