Huisdieren als buffer tegen Corrona-eenzaamheid
Huisdieren zijn in het algemeen goed voor het emotioneel welbevinden kleine kinderen tot en met bejaarden. Waarschijnlijk is het zorgen voor een dier heilzaam omdat het een ‘goed gevoel geeft’, je bent nuttig, nodig en dat kan een tegenwicht vormen voor negatieve ideeën over jezelf.
Uit een recent Engels onderzoek tussen april en juni, is gebleken dat huisdieren ook hielpen tegen de stress van het aan huis gebonden zijn tijdens de Corona Lockdown. Van de 6000 – 18 jaar en ouder – ondervraagden gaf 90 procent aan dat de aanwezigheid van hun dier, kat, hond, cavia of vis belangrijk was geweest om hen actief te houden. Het gemis aan sociale contacten werd erdoor verzacht.
De onderzoekers schrijven nadrukkelijk dat het niet de bedoeling is dat mensen met het oog op een tweede lockdown snel een huisdier gaan aanschaffen. Zo werkt het niet. Het gaat erom dat er al voor de stressvolle situatie van het thuis zitten een band bestaat met het huisdier. Het bleek zelfs zo te zijn dat juist door die genegenheid 68 procent van de bezitters zich zorgen maakten over het welzijn van hun dier, omdat ook die in hun bewegingsvrijheid werden beperkt en als het nodig was niet naar een dierenarts konden.
Conclusie van de onderzoekers: een dier in huis is een buffer tegen psychologische stress tijdens het gedwongen thuiswerken.
Leuk was trouwens dat mensen met een tuin of balkon het kijken naar vogeltjes ook als stress verlagend hadden ervaren.
(Bron: Elena Ratschen e.a. Human-animal relationships and interactions during the Covid-19 lockdown phase in the UK: Investigating links with mental health and loneliness. PLOS ONE 15, 9, 2020)
Laatste reacties