Onveilig gehechte kinderen in kinderopvang
Leidsters in kinderopvang en leerkrachten in groep 1 van de basisschool kunnen een belangrijke rol spelen in het voorkómen dat kinderen die thuis onveilig gehecht zijn in de jaren daarna onzeker, extreem verlegen en bangelijk worden. Deze relatie tussen onveilige hechting en angstproblemen is herhaaldelijk vastgesteld.
Aan het betreffende Amerikaanse onderzoek deden 769 kinderen en hun moeders mee. De aard van de gehechtheid werd getest met 36 en 54 maanden. Met zes, acht en tien jaar werden de kinderen getest op eventuele angst- en onzekerheidsproblematiek.
De leidsters werden geïnterviewd over het gedrag van het kind in de groep, met name in de relatie met haarzelf. Daarbij lag de nadruk op de mate waarin een kind aan haar ‘hing’, haar aandacht vroeg.
Het eerste dat duidelijke naar voren kwam was dat onveilige hechting inderdaad nogal eens leidt tot latere onzekerheid, verlegenheid en angsten.
Het tweede was dat onveilig gehechte kinderen zich veel vaker aanhankelijk, afhankelijk, aandachttrekkend gedroegen in hun relatie met leidsters dan veilig gehechte kinderen.
Maar de belangrijkste conclusie was dat de reactie van de leidsters op het gedrag van zo’n ‘kleverig’, steeds hulp zoekend kind doorslaggevend kon zijn voor de verdere ontwikkeling van problemen. Als zij daar niet of zelfs wat geërgerd op reageerde bleef het verband bestaan. Als zij daarentegen het kind met warmte tegemoet kwam en vooral als zij het voortdurend met een zacht lijntje aanspoorde om zelf dingen te durven doen was het verband voor een deel weg.
Leidsters en leerkrachten kunnen dus een belangrijk tegenwicht vormen voor moeizame moeder-kind relaties.
(Bron: Robin Neuhaus e.a. The mediating role of child-teacher dependency in the association between early mother-child attachment and behavior problems in middle childhood. Attachment & Human Development online, 17 april, 2020)
(Deel I Hoofdstuk Een veilige basis Veilig of onveilig gehecht)
Laatste reacties