Liever in je eentje spelen
Er wordt wel geklaagd over een doorgeschoten individualisme met de smartphone als boosdoener. Misschien dat daarom in de opvoedingsvoorlichting de sociale ontwikkeling zo’n belangrijke plaats inneemt. Kinderen moeten leren samen te spelen. Of hen dat enige jaren later van Twitter en Instagram zal afhouden is natuurlijk maar de vraag.
Naar aanleiding van een Amerikaans artikel over kinderen die graag alleen spelen, zijn nog een paar andere vragen te stellen.
Iedere ouder weet dat kinderen als het om spelen gaat kunnen verschillen.
Ook in de grotere gezinnen van vroeger was er altijd wel eentje die zich al spelend heel goed en zelfs bij voorkeur zelf kon vermaken, zonder zielig te zijn of door broertjes of zusjes buiten gesloten te worden. ‘Zo is Bart nou eenmaal’ werd er dan gezegd.
Uit bovengenoemd artikel kan op basis van onderzoek onder 340 kinderen tussen vier ren zes jaar het volgende onderscheid worden gemaakt:
Je hebt kinderen die graag alleen spelen zonder dat er sprake is van een gebrek aan sociale vaardigheid. Er zijn dan momenten dat ze wel met anderen meedoen.
Andere kinderen spelen liever alleen, omdat ze niet kunnen hebben dat groepsgenootjes zich met hun ideeën bemoeien. Ze ervaren ze als stoorzenders bij hun plannen.
En er zijn kinderen die alleen spelen omdat ze door anderen worden buitengesloten.
De eerste groep kun je gewoon hun gang laten gaan. De tweede zou je moeten helpen te ontdekken dat samenspelen óók leuk kan zijn, dus dat ze niet altíjd alleen moeten spelen. Deze kinderen lopen namelijk de kans om door anderen op den duur afgewezen te worden. Bij de laatste groep liggen oorzaak en gevolg juist andersom: de kinderen spelen alleen omdat niemand met ze wil spelen. Hulp daarbij is het moeilijkste omdat je eerst moet achterhalen waarom de anderen dit kind links laten liggen en vervolgens moet bedenken hoe je dat kunt doorbreken.
Voor leiders en leidsters is het belangrijk bij het observeren van alleen spelende kinderen dit onderscheid in gedachten te houden.
(Bron: Laura L. Ooi e.a. Young Children’s preference for solitary play: Implications for socio-emotional and school adjustment, Journal of Developmental Psychology online, 22 januari 2018)
(Deel I Hoofdstuk Kinderspel Samen en alleen}
Laatste reacties