Tweetalige hersenen
Het is al verschillende keren geconstateerd dat volwassen die twee talen spreken (iets) meer grijze hersencellen hebben en meer witte stof, die om de zenuwbanen heen zit en zorgen voor communicatie tussen hersengebieden. Waardoor is niet duidelijk. Opvallend is dat bij tweetalige volwassenen ook de afname van deze grijze en witte stof langzamer gaat. Dat wordt bijvoorbeeld wel gezien als een oorzaak dat bij hen dementie gemiddeld minder voorkomt of later intreedt.
En nu hebben onderzoekers in een onderzoeksgroep van bijna 1400 kinderen en adolescenten tussen 3 en 21 jaar ook bij tweetaligen meer grijze en witte hersenstof aangetroffen dan bij eentalige leeftijdgenoten. En ook dat de natuurlijke afbraak van hersencellen die bij iedereen al in de kindertijd begint bij hen langzamer gaat.
De onderzoekers hopen met verder hersenresearch te kunnen volgen hoe de tweetalige taalontwikkeling van invloed is op de ontwikkeling van hersenstructuren.
Dit geldt waarschijnlijk vooral voor kinderen die van meet af aan met twee talen opgroeien, want uit verschillend eerder onderzoek is bekend dat kinderen die zo rond hun zevende pas met een tweede taal worden geconfronteerd, die taal nooit meer zo goed leren als kinderen die vanaf de wieg twee talen hebben gehoord.
(Bron: Christos Pliasikas e.a. The effect of bilingualism on brain development from early childhood to young adulthood. Brain Structure and Function, volume 225, 2132-2152, 2020)
(Deel I Hoofdstuk Taal Tweetaligheid)
Laatste reacties