Huid op huid
Het is al langer bekend dat de ‘Kangeroo methode’ heilzaam kan werken bij te vroeg geboren baby’s en baby’s die te licht zijn bij de geboorte. Nadat zij uit de couveuse kunnen, draagt de moeder haar blote kind dan voortdurend tegen zich aan op haar eigen huid. Dus bloot op bloot.
Een recent onderzoek onder 33 moeder-kind paren laat zien dat hetzelfde geldt voor baby’s in het algemeen.
De paren werden verdeeld in een onderzoeksgroep en controle groep. De moeders uit de eerste groep droegen hun baby zes weken huid op huid. De baby’s in de tweede groep werden op de ‘gewone’ manier door hun moeder verzorgd. Wel lagen zij tijdens het voeden op een speciaal, lekker kussentje.
De onderzoekers wilden weten in hoeverre de Kangeroo-methode van invloed is op de aanmaak van oxytocine, dat als ‘affectie-hormoon’ bekend staat en op cortisol dat het ‘stress-hormoon’ wordt genoemd.
Beide hormoonspiegels worden geregeld door neurofysiologische processen in de frontale hersenen.
Met drie maanden werden moeder en kind hierop getest. De oxytocine werd gemeten via hun urine. De cortisol van de baby via speeksel nadat hij of zij heel even op een milde manier aan het schrikken werd gemaakt..
Vergeleken met de moeders en baby’s uit de controlegroep werd in de onderzoeksgroep zowel bij moeder als kind een verhoogde concentratie van oxytocine gevonden. Men veronderstelt dat dat gunstig is voor de affectieve hechting tussen moeder en kind en voor de moeder een bescherming kan bieden tegen eventueel opkomende postnatale depressie.
Wat betreft cortisol hadden de kangeroo-baby’s een evenwichtiger patroon, waarbij het vooral belangrijk is dat na een snelle verhoging door stress ook weer een snelle daling na normaal volgt als de schrik voorbij is en niet op dat hoge niveau blijft hangen. Dat laatste bleek iets vaker voor te komen bij baby’s uit de controlegroep.
(Bron: Jillian S. Hardin e.a. Parent-Training with Kangaroo Care Impacts Infant Neurophysiological Development & Mother-Infant Neuroendocrine Activity. Infant Behaviour and Development, 58, 2, 2020)
(Deel I Hoofdstuk Moeders, baby’s en vaders Kort na de geboorte)
Laatste reacties