Met je mobiel op kamp
Kinder- en jeugdkampen hebben een belangrijke sociale functie. Het maakt de kampeerders even los van thuis en van de vertrouwde kring van vriendjes en vriendinnetjes. Het optrekken met nog onbekende leeftijdgenoten kan een verrijking zijn doordat het een appèl doet op nieuwe sociale vaardigheden. Nieuwe vriendschappen kunnen worden gesloten. En als het om buitenkampen gaat leer je ook allerlei nieuwe handigheden.
Het traditionele beeld van zomerkampen – slapen in een tent of onder de blote hemel, survival tochten, vuurtjes stoken, zwemmen, met bootjes varen, hutten bouwen, zingen rond het kampvuur – moet worden bijgesteld nu alle kampeerders voorzien zijn van een mobiel.
Hoe anders de zomerkampen zijn geworden is geïnventariseerd door een Amerikaanse groep onderzoekers met behulp van vragenlijsten aan 620 kampleiders die met verschillende verantwoordelijkheden betrokken waren bij 331 kampen in Canada en de Verenigde Staten. Hiermee werden de voor- en nadelen van het meebrengen van een mobiel in kaart gebracht.
Voordelen zijn er zeker, zoals het maken van foto’s en videootjes, stafleden die snel met elkaar kunnen communiceren en contact met ouders van kinderen die speciale aandacht vragen.
Maar de lijst van nadelen is langer. Het algemene probleem is dat het bezig zijn op de sociale media afleidt van instructies bij groepsactiviteiten, zoals bij het krijgen van aanwijzingen voor het maken van een vuurtje of het vastmaken van een klimtouw en bij taakverdelingen. Of zoals een leider schreef: ’Ze zijn dan meer gefocust op hun mobieltje dan op de giftige planten waar we doorheen moeten lopen’. Bij veel gebruik van mobieltjes komt geen groepsvorming op gang. Wel twee- of drietallen, die samen videogamen. En het idee van het leggen nieuwe contacten komt in het gedrang door het voortdurend kunnen chatten met bijvoorbeeld schoolvrienden. Cyberpesten blijkt nogal eens voor te komen, net als kinderen die niet mee willen doen aan dans- toneel- en andere uitvoerende activiteiten uit angst dat als ze rare fouten maken er foto’s en video’s van ze worden genomen, die op internet worden gezet.
Op zestig procent van de ondervraagde kampen probeert men restricties aan te brengen. Bijvoorbeeld door alleen op bepaalde momenten van de dag mobieltjes toe te staan. Helemaal verbieden komt op protest van ouders te staan die in verbinding willen blijven met hun kind. Al zijn er ook ouders die bewust kiezen voor een totaal mobieltjes-vrij kamp, omdat ze het belangrijk vinden dat hun kind nieuwe sociale ervaringen opdoet. Contact, kan als het nodig is, ook altijd via de kamptelefoon.
Ashley Anne DeHudy: Cellphones at Summer Camp: Research Explores the Effects, University of Michigan Health Lab Weekly Newsletter online, 8 mei 2018
Deel II Hoofdstuk Computerkinderen Digitaal kletsen
Laatste reacties