Leren lezen: welke klank hoort bij welke letter?
Hoeveel methoden voor het leren lezen zouden er al niet zijn ontwikkeld? Als oudste methode wordt wel gezien die waarbij kinderen eerst leerden klanken te koppelen aan afzonderlijke letterbeelden.
Latere methoden gaan er vanuit dat je van meet af aan moet uitgaan van woorden die voor een kind betekenis hebben. Via afbeeldingen met onderschrift ontstaan dan visuele woordbeelden, die – al naar gelang de methode – al dan niet in klanken worden opgedeeld. Ook zijn er methoden waarbij de kinderen al lezend van eenvoudige zinnetjes zelf de klank bij afzonderlijke letters ontdekken.
Misschien moeten we nu weer teruggaan naar af: beginnen met letter en klank. Tenminste, dat is de opvatting van een groep Engelse onderzoekers, die zich zorgen maakt over de achteruitgang van leesvaardigheid. Ook in Nederland hoort men trouwens sombere geluiden.
Zij deden geen onderzoek met kinderen, maar met een groep van 48 volwassenen.Tijdens een intensief leerproces van achttien uur binnen twee weken leerden zij nieuwe woorden te lezen in onbekende lettersymbolen.
De ene helft leerde het koppelen van klanken aan letterbeelden door het zien van woorden en het ontdekken van de regelmatigheden. De andere helft kreeg aan het begin van de training expliciet les in de klank-lettersymbool-combinatie.
In de tests na afloop bleken vrijwel alle deelnemers uit de laatste groep een bepaalde tekst te kunnen lezen, tegen maar 25 % van degenen uit de eerste groep.
De onderzoekers vinden daarom dat met het oog op gelijke kansen voor alle kinderen – waarbij lezen nu eenmaal de basis vormt – het leren lezen zou moeten beginnen met die oude expliciete uitleg van welke-klank-hoort-bij welke-letter. Waarna door het rijgen van letters kinderen woorden kunnen vormen.
(Bron: Kathleen Rastle e.a. The Dramatic Impact of Explicit Instruction on Learning to read in een New Writing System. Psychological Science online 26 februari 2021)
(Deel II Hoofdstuk Leren lezen Spellend lezen)
Laatste reacties