Al voor de geboorte zijn tekenen te zien van een oerbegin van geheugen bij een foetus. Bij ongeboren kinderen van dertig weken blijft een herinnering tien minuten hangen, als ze 34 weken zijn soms al wel vier weken.
Via de buikwand van de moeder kregen 89 feutussen – van 30, 32, 34 en 38 weken – bepaalde trillingen te horen. Als reactie daarop maakten zij bewegingen die werden geregistreerd. Als de trillingen diverse keren werden herhaald reageerden de kinderen niet meer: ze waren eraan gewend geraakt. De draagtijd maakte daarbij niet uit.
Als nu tien minuten werd gewacht voor een nieuwe trillingserie werd gegeven trad die gewenning bij allemaal veel eerder op dan bij de ‘leersessie’. Er was dus sprake van een zeker korte-termijn geheugen.
Om te weten of er ook al iets van een lange-termijn geheugen werkzaam was werd het experiment na vier weken herhaald. Toen bleek dat de foetussen die bij de eerste keer 34 weken waren of ouder opnieuw sneller met reageren ophielden dan toen ze de trillingen indertijd voor het eerst hoorden. Ze hadden de ervaring dus vier weken ‘onthouden’.
(Bron: Chantal Dirix e.a. Aspects of Fetal Learning and Memory. Child Development, 80, 1251-1258, 2009)
(Deel I Hoofdstuk Zintuigen Eerste tekenen van geheugen)
Laatste reacties